Gabrielle "Coco" Chanel - Revolutionär modeskapare!

Namn: Gabrielle Bonheur Chanel
Smeknamn: Coco
Född: 19 Augusti 1883, Loire Valley, Frankrike
Död: 10 Januari 1971, 87 år gammal, Paris, Frankrike
Nationalitet: Fransyska
Arbete: Modeskapare
Utbildning: Internat skola i Moulins
Märken: Chanel
Utmärkelser: Neiman Marcus Fashion Award, 1957

Gabrielle Bonheur Chanel föddes i fattigmanshus utav föräldrarna Albert Chanel och Jeanne Devolle i en liten stad Saumur, Maine-et-Loire. Anledningen till att det vart svårt att söka efter hennes rötter har anledning till att när man registrerade hennes födelse så skrev läkarna hennes namn fel, de la till ett "s" i Chanel, så det blev "Chasnel". I och med det så har man inte hittat så mycket bakgrundsfakta om hennes familj. Man vet dock att hon hade fem syskon; två systrar som hette Julian(1882-1913) och Antoinette (1887-?) och tre bröder Alphonse (1885-?), Lucien (1889-?) och Peter (1891-1891). Vid tolv års ålder dog Chanels mor i Tuberkulos och hennes far lämnade henne och hennes syskon under en kort tid för han behövde arbeta för att försörja sin familj. Detta ledde till att Chanel bodde på ett Roman katoliskt kloster i ett barnhem under sju år, där lärde hon sig klädsömnad. Skolloven spenderades hos släktingar där de kvinnliga släktingarna lärde Chanel att sy mer utsmyckande än vad nunnorna hade lärt henne. Vid 18-årsåldern lämnade Chanel klostret och skaffade ett jobb hos en skräddare.

Under den tid hon jobbade hos skräddaren så började hon dejta den Franska playboy miljonären Étienne Balsan som överöste henne med godsaker från "de rika livet" som till exempel diamanter, klänningar och pärlor. Medan hon dejtade Balsan så började hon designa hattar som en hobby, som sedan blev ett djupare intresse för henne. Det slutade med att Chanel lämnade Balsan och tog över hans lägenhet i Paris.

År 1913 så öppnade hon sin första affär och sålde en rad moderiktiga regnjackor och kavajer. Men efter ett tag började affärerna gå dåligt och hon förfrågades att ge upp sina rättigheter. I och med detta blev hon mer beslutsam att lyckas och tackade nej!

Hon började träffa en ny man, en rik man vid namn Arthur Capel som var vän till Balsan och snart blev hon kär i honom. De var hennes män som hjälpte henne att finansiera hennes projekt.

Anledningen till hennes storhet är att hon är den första kvinna som någonsin designat kläder till kvinnor efter deras behov. Hon följde kvinnors egna önskan om hur plaggen skulle vara. Innan hade det alltid varit män som styrt hur kvinnorna skulle klä sig, vad de skulle klä sig i.

Coco Chanel fick sitt smeknamn under kriget då hon extraknäckte som sångerska och sjöng för armén.

Därefter så började hon sina nya designer, hon började med att ta efter männens kläder. Hon kopierade knapparna från uniformsjackor och började använda färgen svart. Hon ville ta ifrån männen deras makt och jämna ut makten mellan kvinnor och män. Hennes karriär började med "Flappers-looken" eller även kallas "Le Garcon". Den looken utgick ifrån att helt enkelt klä sig praktiskt och mer manligt. Byxor och tröjor, ledigt och enkelt.

Chanel är den fösta kvinnan som använder herrbyxor och röker offentligt. Under denna tid var det strängt förbjudet för kvinnor att röka överhuvudtaget, det var endast tillåtet för män. Men Chanel bröt detta.

Chanel hade många rika älskare, eftersom hon kom från fattigmansfamilj så var det hennes älskare som finansierade hennes kläder.

År 1926 lanseras "Den lilla svarta" då Chanel insett att alla kvinnor inte ville ha herrkläder på sig. Detta plagg är lika stor än idag, alla äger en liten svart! Plagget symboliserade frigörelse, alla kvinnor som bar detta plagg ville visa att de frigjort sig själva från mansdominerande.

1954 lanserades den välkända Chanel dräkten, men chockande nog var den inte alls stor förr. Den sålde riktigt dåligt när man lanserade den, men idag är den väldigt stor. Under den här tiden så var det Chanels parfym "Chanel No5" som höll henne borta från en konkurs. Speciellt när Hollywood stjärnan Marilyn Monroe gick ut med en reklam för parfymen där hon sa "Det ända jag bär när jag går till sängs är några droppar Chanel No5."

År 1959 börjar Chaneldräkten sälja mer tack vare Jackeline Kennedy som bar dräkten vid varje publikt framträdande.

Idag är det Karl Lagerfelt som har hand om Chanels modehus och han har designat flera olika utföranden på Chanels dräkt. De har stora framgångar fortfarande.

Egna åsikter:

Gabrielle "Coco" Chanel har alltid inspirerat mig, hon har alltid varit så sjukt stor för mig. En inspirationskälla helt enkelt. Hon har upplevt min dröm, min dröm om att bli stor designer! Jag har vart i fullkomplig extas när hon kommit upp under föreläsningarna, hon har varit revolutionerande, speciell och stor under sin levnadstid och det är hon en idag! Hon var banbrytande, hon vågade! Hon underkuvades inte utav männen, hon tog för sig helt enkelt! Och utan henne hade vi inte vart där vi är idag inom samhället och modet! Jag beundrar henne sjukt mycket! Hon är underbar!

Kommentarer
Postat av: Baby Melody

Jättefin inlägg, det var intressant läsning! Tack!:D

<3

2009-09-23 @ 13:09:44
URL: http://babymelody.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Skriv in kommentaren nedan:


Trackback