37. The way we were (1973)

                    

Titel: The way we were

Genre:
Drama och romantik

Producerad:
1973

Längd: 
118 minuter

Sågs:
den 6 mars 2012

Kort beskrivning:
Katie och Hubbell är studenter på samma collage men har helt olika liv. Hon en kämpe i kampen mot krigen i spanien och Hitlers maktövertagande i Europa och måste jobba för att ha råd att betala i sina studier. Medan han är mer intresserad av sport och är skeptiskt till politiken. Trots detta kan inte Katie låta bli att imponeras av hans charm och hon gör det fortfarande när de möts ett antal år senare.

Åsikt om filmen:
Den här filmen har jag velat se enda sen jag såg ett avsnitt av sex and the city och de diskuterade det faktum att Carrie var som Katie och Mr. Big vad Hubbell. Jag kan ärligt säga att jag är glad att jag tog beslutet att se den till sist. Helt underbar film. Beskriver hur kärleken kan vara; inte lätt alla gånger. Även denna kommer bli en filmfavorit och hamna i min DVD-samling.

Weekend in Paris

Jag och mina kära syskon spenderade en hel helg i Paris tillsammans förra helgen. Det var helt underbart och fantastiskt roligt. Vi hann se och göra väldigt mycket samtidigt som det kändes som att vi var där längre än endast en weekend.

Resan började med att dagen innan avfärd, på min systers födelsedag, att vi tog tåget från Eskilstuna hem till mig i Stockholm. Vi gick och handlade, lagade middag, packade klart resväskan, mumsade i oss födelsedagsmuffins och hade kul innan det var dags för att "sova". Vi skulle upp vid 1 för att ta nattbussen till centralen följt av flygbuss till flygplatsen.


Dag 1:

Som sagt bussen gick tidigt på morgonen så vi var vid flygplatsen i Skavsta klockan 5. Flyget lyfte klockan 7:15, vilket var syrrans första gång att flyga och vi var alla exalterade över att helgen i Paris äntligen blivit av! Vi landar i Paris Beauvais vid klockan halv tio och vi får ställa oss i kö för flygbussen till Porte Malliot. Efter mycket om och men har vi införsaffat biljetter och sitter på en buss in till centrala Paris.

Efter att ha kommit fram till Porte Malliot, köpt tunnelbanebiljetter, tagit oss till Simplon där vårt hotell låg och checkat in (klockan blev runt 14 när allt detta var klart) så beslutar vi oss för att spendera första dagen/kvällen i Montmartre. Vi åker tunnelbanan dit, promenerar i en park där det fanns en vägg med frasen "Jag älskar dig" på alla världens språk, upp längs gator och massor av trappor för att komma upp till det fantastiska Sacré-Cœur. I Montmartre finns det också massor med turistgator fyllda med små shoppar och ställen att äta på. Så efter att enbart ha stått oss på frukost vid klockan 5 så äter vi äntligen middag; Crépes med pommes och coca-cola. FANTASTISKT!


Efter middagen promenerade vi runt Sacré-Cœur så vi hamnar på framsidan. Fotar fina bilder och bara njuter av den majestätiska byggnaden och utsikten över Paris. Sedan börjar vi vandra oss nedåt mot Moulin Rouge, en av mina favoritdelar med Paris just för att jag älskar filmen Moulin Rouge. Helt underbart mysigt är det hur det lyses upp av röda neonljus, samtidigt som man får ta det goda med det onda eftersom hela den gatan består av "vuxenaffärer". Där fanns även en marknad som vi köpte godis vid. När vi kommit tillbaka till Simplon går vi ut på ett Café och tar oss en kopp varm choklad innan vi beslutar oss för att det är dags för sängen så vi kan komma upp skapligt för morgondagen.

Dag 2:


Denna dag börjar med att vi (efter att vi fixat oss) går till ett bageri som ligger i området vid hotellet för att köpa frukost. Croissants och Pain de chocolat samt juice. Vi beslutar oss för att ta med frukosten till Eiffeltornet (dagens första sevärdighet). Vi hittar ett fint parkområde och avnjuter där våran frukost med en oslagbar utsikt: Eiffeltornet. Efter en hel del fotograferande och promenerande runt ställer vi oss i den långa(!) kön för att få åka upp till toppen. Efter mer än en timme är det äntligen vår tur att ta hissen upp till toppen. Den som inte varit högst upp i Eiffeltornet måste absolut ta sig tid i livet och åka dit! Utsikten är helt otrolig! Man kan se hur långt som helst. Tyvärr blåste det rätt kallt där uppe när vi var ute så vi gick en trappa ner där det var inglasat och tittade ut också. Ytterligare ett plan ner tog vi oss en fika medan vi tittade ut och diskuterade hur vi skulle fortsätta våran dag.


Det som följde efter Eiffeltornet var Triumfbågen. En promenad mot Champs Elysées och Triumfbågen blev det alltså. Champs Elysées är bara i sig något fantastiskt att se tycker jag. Alla fina butiker som Louis Vuitton och Armani, mysiga caféer och restauranger som kantade gatorna var fantastiska att se in i. Vi beslutade oss för att först ta ett varv runt Triumfbågen innan vi skulle gå upp i den (gratis för medlemmar i EU under 25 år! Amazing!). Hela den "byggnaden" är helt magnifik och ståtlig. Den är en hyllning för alla soldater som kämpade i kriget med Napoleon och mitt under brinner en fackla för att hedra den namnlösa soldaten som man inte kunnat identifiera. Att ta sig upp i Triumfbågen går endast med hjälp av trapporna (289 trappsteg i en spiral!) och trots att det är tröttsamt att gå så många steg och mjölksyran bildas i benen; WOW verkligen värt det. Man har en bra utsikt över Champs Elysées och man ser Eiffeltornet och Louvren därifrån. Rekommenderar även denna sevärdighet om man inte varit uppe i Triumfbågen.


Efter Triumfbågen så tog vi oss an den mest kända shopping gatan; Champs Elysées. Vi promenerade in i butikerna och kikade runt, hittade en mysig galleria och gick in alla butiker där. Sedan hittade vi en mysig liten butik som sålde handgjorda Macarones så jag köpte varsin till oss. Best Macarones ever! Så himla goda. En kaffe på starbucks slank med innan vi hamna på Sephora och provade smink. Inte så kul för brorsan kanske, men han stod ut ändå.

Kvällen avrundades med middag och shopping i Quartier Latin och innan hemfärd ett besök utanför Notre Dame, också en ståtlig kyrka måste jag säga. Jag gillar hur den ser ut, mysig och inbjudande på något sätt. Sedan blev det hemfärd för tre trötta små, för att vila ut för "sista" dagen i Paris.


Dag 3:


Även denna morgon började med ett besök hos bageriet där vi införskaffade våran frukost. Denna gång åt vi den utanför Louvren. Galet stor byggnad med en stor glaspyramid i mitten. Massor med turister och en lång ringlande kö. Vi hade först tänkt att gå in på museet, men räknade snabbt ut att vi skulle få köa i minst en timme och det skulle inte ge oss så mycket tid inne på museet innan nästa punkt för dagen. Eftersom syrran och jag redan vart på Louvren så var det mer för brorsans skull vi tänkt gå, men han sa att det inte gjorde så mycket för honom då han inte är en konstperson direkt. Så vi fotade lite utanför istället, gick från Louvren genom parken och upp till Champs Elysées för att avsluta gårdagens shoppingrunda. Fika på starbucks blev det även denna dag.


När klockan tickade närmare tre så åkte vi mot min brors önskade destination: Parc des Princes. Paris fotbollslag hemma arena där det senare samma dag skulle vara en stor fotbollsmatch, som min bror jättegärna ville se. Vi tänkte att vi kunde gå eftersom då skulle det inte enbart vara massa saker som jag och min syster sagt att vi skulle göra. Men tyvärr fanns det inte bra platser till oss alla tre och efter en lång diskussion slutade det med att vår bror gick ensam på matchen och jag och min syster åkte tillbaka till Montmartre för att gå på jakt efter en plånbok som hon sett. Vi följde brorsan så nära hans entré vi kunde (galet mycket vakter för säkerheten så vi kom inte så långt utan biljetter) innan vi åkte in dit. Och när matchen var slut mötte vi honom utanför arenan för att tillsammans äta en finare middag sista kvällen i Paris.

Vi åkte in för tredje och sista gången till Champs Elysées (denna resa) och bestämde oss för en finare restaurang med tvårättersmeny för ett överkomligt pris. Vi åt kyckling till huvudrätt och jag och brorsan tog varsin Créme brule till efterrätt medan syrran tog fruktkompott med sorbet. Det var riktigt mumsigt. Vi avslutade kvällen med små shopping av sovenirer och fotografering av ett upplyst Eiffeltorn innan vi åkte tillbaka till hotellet för att packa vår resväska.

Dag 4:


Hemfärd kort och gott. Vi gick upp vid 5, tunnelbanan till Porte Maillot gick 5.30. Så vi var vid flygplatsen vid 8, planet avgick 9:55 (med vissa förseningar). Hemresan gick fort och snart så var Paris två timmar bort och vi hemma i stockholm igen. En fantastiskt rolig, underbar, mysig och trevlig resa med mina syskon! Och jag hoppas att vi snart gör en syskonresa tillsammans igen. Tack kära ni för en oförglömlig weekend! ♥