56. The bucket list (2007)

Titel: The bucket list

Genre: äventyr, komedi, drama

Producerad: 2007

Längd: 97 minuter

Sågs: den 26 februari 2012

Kort beskrivning:
Två män får reda på att de har cancer och båda har upp till ett år kvar att leva. Genom att de delar rum på sjukhuset blir de vänner och bestämmer sig för att uppleva några saker, de skrivit ner på en lista, innan de dör.

Åsikt om filmen:
En otroligt rolig och rörande film på samma gång. Man får se hur en stark vänskap växer på kort tid genom att de upplever något som alla inte går igenom. Inspirerande och man vill gärna göra en egen lista med saker man vill uppleva innan man går bort. Något som alla borde ha.

6. Casablanca (1942)

Titel: Casablanca

Genre: Drama och Romantik

Producerad: 1942

Längd: 102 minuter

Sågs: den 26 februari 2012

Kort beskrivning:
Den här klassikern utspelar sig under andra världskriget där staden Casablanca utgör sig vara en knytpunkt för mellanlandande flyktingar som försöker ta sig vidare till Amerika. En alltför enkel miljö att förfalska papper till flyktingar och poliser överallt. Rick driver en bar och är själv en flykting, men har slagit sig ner i det för tillfället säkra Casablanca. En dag kommer Ilsa med make in i baren och Ricks värld vänds upp och ner. 

Åsikt om filmen:
En fin film om komplex kärlek under kriget. Helt enkelt värd att kallas klassiker. Den var mycket bra samtidigt som den överträffande mina förväntningar. Trodde att det skulle sluta på det traditionella sättet en romantisk film slutar, men jag hade absolut fel. En film som jag absolut kommer fixa till min DVD-samling.

53. 50/50 (2011)

Titel: 50/50

Genre: Drama och komedi

Producerad: 2011

Längd: 100 minuter

Sågs: den 25 februari 2012

Kort beskrivning:
När en 27-åring får veta att han har fått cancer vid ryggraden vänds hela hans liv uppochner. Svårare blir det när han får veta att överlevnadschansen är 50/50 och om det är riktigt illa enbart 10%! Sen när hans flickvän är otrogen mot honom blir det hela inte bättre. Man får följa med en ung mans kamp mot cancern.

Åsikt om filmen:
En film som verkligen sätter spår. Det är aldrig lätt med cancer, speciellt inte när den är så omfattande som den huvudpersonen i filmen får. Man kan inte annat än känna för killen, speciellt när allt skit samlas på hög. Några få humor inslag i filmen men mycket jobbigt och tungt. En film jag ärligt kan säga att jag grät åt. Rekommenderas att ses!

20. Groundhog Day (1993)


Titel: Groundhog Day

Genre: Komedi och Fantasy
Producerad: 1993

Längd: 101 minuter

Sågs: den 25 februari 2012

Kort beskrivning:
En väderrepporter åker till en stad för att rapportera om den traditionella Groundhog Day, där ett murmeldjur förutser om det ska bli en tidig vår, eller ytterligare sex veckor med snö. Plötsligt finner sig väderrepportern fast i loop, där samma dag utspelar sig flera gånger om.
Åsikt om filmen:
En klassisk rolig film, jag mindes en scen från denna när jag var liten och kände att den platsade på listan då jag inte sett hela. Den var riktigt bra faktiskt. Roligt att han i början utnyttjar att dagarna upprepar sig självt för att sedan sluta med att hjälpa andra. Värd att se måste jag säga.

4. Melancholia (2011)

Titel: Melancholia

Genre: Drama och Sci-Fi

Producerad: 2011

Längd: 136 minuter

Sågs: den 23 februari 2012

Kort beskrivning:
Filmen är uppdelad i två delar. Den första handlar om hur en kvinna vid namn Justine (spelad av Kirsten Dunst) firar sitt bröllop och under tiden alltmer sjunker in i sin sjukdom, den såkallade melankoli - en depressionssjukdom. Vilken ingen tar på allvar och ser det som att hon beter sig löjligt. Del två fokuserar mer på Justines syster, som är orolig och rädd för den upptäckta planet som kommer gå nära jordens bana och eventuellt kollidera med jorden. Melancholia som planeten heter kommer genomföra en såkallad dödsdans med jorden och ingen vet om de kommer överleva den eller inte. 

Åsikt om filmen:
Till en början så tyckte jag ärligt talat att den var helt kaotisk och förvirrande. Hur kunde denna film vunnit flera priser samt nominerats till ytterligare, det måste vara nåt fel att den fått så mycket bra kritik. Men i efterhand, när filmen setts och man fått bearbeta det hela måste jag nu erkänna att första intrycket var helt fel. Skådespelarna var fenomenala på att utrycka känslor i den här filmen. Jag förstår att de är värda alla priser, de agerar så himla äkta. Värd att se, även om den kanske skapar förvirring hos en först. Ett plus är ju snygga Alexander Skarsgård som Kirsten Dunst gifter sig med i första akten. Alltid snygg i kostym och hjärtekrossad blir man när han blir ledsen och inte förstår vad som sker med sin brud.

17. Black Swan (2010)

Titel: Black Swan

Genre: Drama, mysterium, Thriller

Producerad: 2010

Längd: 108 minuter

Sågs: den 18 februari 2012

Kort beskrivning:
En söt balettdansös som kämpat till sig huvudrollen i den berömda svansjön upplever att allt och alla är emot henne och försöker ta över hennes roll. Hon gör allt för att behålla den, men till vilket pris?

Åsikt om filmen:
Jag tyckte den här filmen var riktigt bra. Natalie Portman spelar sin roll ruskigt bra och jag kan lugnt säga att den här filmen inte är för de svagmagade. Själv hade jag fått uppfattningen om att den skulle vara snäppet värre, men den var absolut sevärd enligt mitt tycke och smak.

85. When Harry met Sally (1989)

Titel: When Harry met Sally

Genre: Komedi och Romantik

Producerad:
1989

Sågs:
den 5 februari 2011

Längd
: 96 minuter

Kort beskrivning:
Filmen handlar om en man och en kvinna som första gången träffas när de ska börjar college. Därefter träffas de vid olika tillfällen vid några års mellanrum, innan de blir vänner och lite mer än vad de planerat.

Åsikt om filmen:
Jag måste säga att jag blev lite besviken på den här filmen faktiskt. Jag har hört så himla mycket bra och att den är så fin etcetera, men jag håller inte med. Kändes som en evighet innan filmen skulle ta slut och det var rätt uppenbart vad som skulle hända. Nej, jag hade nog för höga förväntningar på den här filmen.


98. Hairspray (1988)

Titel: Hairspray

Genre: Komedi, Musik, Romans

Producerad: 1988

Längd: 92 minuter

Sågs: den 17 januari 2012


Kort beskrivning: En fin och dansframkallande musikalisk film som handlar om tonåringar som deltar i en tv-show där de dansar till olika låtar. Man får lära känna Tracy Turnblad, en lite mullig tjej, som älskar att dansa. När hon kommer in i tv-showen försöker hon få andra människor att tänka om angående integrationen med afro-amerikaner, som bara har en dag i månaden då de får komma och dansa. Det hela blir mycket spännande när det blir demonstrationer av det hela.
Åsikt om filmen:
Ytterligare en fantastisk film, fylld med underbar musik och dans som gör en riktigt glad. Kärlek och vänskap är i fokus och man kan inte låta bli att värdera sina vänner och närastående mer än man gjorde innan. En film med humor som är värd att se.


87. The wizard of Oz (1939)


Titel: The wizard of Oz 

Genre: Äventyr, Fantasy, Familjefilm

Producerad: 1939

Längd: 101 minuter

Sågs: den 16 januari 2012

Kort beskrivning:
En musikal som handlar om en tjej, Dorothy, som hamnar i ett magisk land efter en tornado. För att hitta hem till Kansas måste hon ge sig ut på en resa genom landet för att hitta trollkarlen Oz och be om hans hjälp. Under sin färd träffar hon på tre nya vänner som följer henne längs vägen.

Åsikt om filmen:
Filmen är enligt min åsikt helt underbar. Jag älskar musiken och handlingen, den är förtrollande. Från början till slut är man fångad i varje steg Dorothy tar på sin väg längs "the yellow brick road" för att hitta sin väg hem.