Jordgubbstårta
Här kommer receptet på min egenkomponerade födelsedagstårta som jag gjorde inför firandet i söndags
och igår.
Jordgubbstårta:
Ugn: 200 grader C
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
Limecurd:
4 äggulor
1 1/4 dl socker
2 msk vispgrädde
50 g smör i tärningar
3/4 dl pressad limesaft
2 tsk rivet limeskal
Limegrädde
3 dl vispgrädde
2-3 tsk socker
Limesaft efter smak
1 liter jordgubbar
Gör så här:
1. Sätt på ugnen. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Tillsätt därefter mjölet och blanda väl. Smöra och bröa en form och grädda sedan mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.
2. Gör Limecurden. Vispa samman äggulorna, sockret, grädden, smöret och limesaften i en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och vispa tills det tjocknar och ett par bubblor kommer upp till utan, 5-7 minuter. Krämen får inte koka, då skär den sig. Sila krämen och rör ner limeskalet. Låt svalna. Ställ in krämen i kylen ett par timmar så att den blir fast.
3. Vispa grädden med socker och limesaften. Smaka av och tillsätt mer limesaft om du känner att du haft i för lite.
4. Skiva jordgubbarna i skivor till fyllningen och halvara jordgubbarna till garneringen.
5. Dela tårbottnen på mitten. Lägg på Limecurden och sen de skivade jordgubbarna. Lägg på toppen av bottnen. Täck hela tårtan med grädden. Garnera hur du själv vill med jordgubbar och liknande.
och igår.
Jordgubbstårta:
Ugn: 200 grader C
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
Limecurd:
4 äggulor
1 1/4 dl socker
2 msk vispgrädde
50 g smör i tärningar
3/4 dl pressad limesaft
2 tsk rivet limeskal
Limegrädde
3 dl vispgrädde
2-3 tsk socker
Limesaft efter smak
1 liter jordgubbar
Gör så här:
1. Sätt på ugnen. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Tillsätt därefter mjölet och blanda väl. Smöra och bröa en form och grädda sedan mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.
2. Gör Limecurden. Vispa samman äggulorna, sockret, grädden, smöret och limesaften i en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och vispa tills det tjocknar och ett par bubblor kommer upp till utan, 5-7 minuter. Krämen får inte koka, då skär den sig. Sila krämen och rör ner limeskalet. Låt svalna. Ställ in krämen i kylen ett par timmar så att den blir fast.
3. Vispa grädden med socker och limesaften. Smaka av och tillsätt mer limesaft om du känner att du haft i för lite.
4. Skiva jordgubbarna i skivor till fyllningen och halvara jordgubbarna till garneringen.
5. Dela tårbottnen på mitten. Lägg på Limecurden och sen de skivade jordgubbarna. Lägg på toppen av bottnen. Täck hela tårtan med grädden. Garnera hur du själv vill med jordgubbar och liknande.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Jordgubbstårta är så sjukt gott.
Trackback