Safta safta!

Åh! Som sagt så plockade jag och syster körsbär häromdagen! Älskling, bror och mor plockade svarta vinbär tillsammans en bit bort. Sedan skulle vi ju göra saft på dessa! Nu har vi gjort saften och det var riktigt lätt faktiskt! Trodde det skulle vara mer komplicerat.

Såhär gör man:

Först så skulle man mäta upp hur mycket bär man hade plockat och det gör man ju lättast genom att väga bären på en köksvåg, hur mycket man har! 500 g = ½ liter.



Man behöver mellan 3-4 dl vatten per liter bär, men till vinbär 6 dl/liter. Men man skulle kunna koka upp körsbär och bigaroer utan vatten, eftersom de är så saftiga. Men om man vill ha i vatten, så ta någon dl under anvisat mått. Vi hade 1,5 liter så vi hällde i 7½ dl vatten till våra bär. Man behöver inte rensa, noppa eller liknande innan kokning, eftersom de sedan stannar kvar i silen vid avrinningen.

Sen ska man låta det koka i en stor kastrull, tills bären är helt sönderkokta.



När man kokat klart bären så de är sönderkokta tar man fram saftsilen och låter all vätska rinna av och ur bären. Låt dem hänga och rinna av i ca 20 minuter. Under tiden hinner du diska upp och torka din kastrull, så kan du använda den till det andra uppkoket.



När bären har runnit av så behöver du mäta hur mycket saft du fått utav bären, så du vet hur mycket socker du ska tillsätta. Då kan man använda sig av ett 5 dl mått och mäta upp detta. Häll över vätskan till din rena torra kastrull.
 
Man ska ta 6 dl (500g) socker per liter avrunnen saft. Så om du får 1 liter saft så behöver du alltså 500g socker. Men efter att vi gjorde denna saft insåg vi att vi kanske inte behövt så mycket socker, för det blev riktigt sött! Men det är ju en smaksak som man får prova sig fram till.

Fyll dina flaskor med varmt vatten om de är i glas så att de inte spricker sen när du fyller på med varm saft.

Koka upp saften under omrörning. Mät under tiden upp socker också. När saften kokat upp dra kastrullen från plattan och rör sedan i sockret. När du rört i sockret så sätter du tillbaka kastrullen på plattan och låter saften koka upp igen!

Ta sedan när saften börjar koka lite i ett deciliter mått för att blanda i natriumbensoat i saften, detta behövs om man ska förvara koncentrerad saft en längre tid. Om man kokar mycket saft vill säga. Det behövs 1 krm/liter saft. Så det är lättare att först blanda ut det i en liten del av saften, därefter hälla tillbaka den lilla del saft i den stora kastrullen och blanda om.

Därefter tar du fram en tratt och fyller dina flaskor (efter du hällt ut vattnet om de var i glas) med saft. Håll ett öga på saften, för det skummar sig lätt!

Därefter är det bara att korka igen och låta svalna innan du stoppar in dem i kylen för förvaring!



Hoppas eran saft blir lika lyckad som våran! Lycka till!
    

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Skriv in kommentaren nedan:


Trackback