Marilyn Monroe - Hollywoods älsklingsblondin!

Födelsenamn: Norma Jeane Mortenson
Dopnamn: Norma Jeane Baker
Född: 1 juni 1926, Los Angeles, Kalifornien, USA
Dog: 5 augusti 1962 (36 år gammal) Brentwood, Los Angeles, Kalifornien, USA
Arbete: Skådespelerska, modell, komiker, film producent
Aktiva år: 1947-1962
Makar: James Dougherty (1942-1946) (skildes)
Joe DiMaggio (1954) (skildes)
Arthur Miller (1956-1961) (skildes)
Betydande roller: Lorelei Lee (Herrar föredrar blondiner)
"Sugar Kane" Kowalczyk (I hetaste laget)
Cherie (Bus stop)
Rosalyn Taber (De missanpassade)
Vinnande awards: Golden Globe - Bästa skådespelerska - Komedi/Musikal - 1960 "I hetaste laget"
Golden Globe - "Female World Film Favorite" - 1962 "De missanpassade"
Hemsida: http://www.marilynmonroe.com

När hon föddes fick hon namnet Norma Jeane Mortenson, men hon döptes till Norma Jeane Baker för att man var osäker på vem fadern var. Hennes mamma hette Gladys Pearl Baker. Enligt födelsebeviset står Martin Edward Mortenson, Glays andre make, som fader till Norma, men de flest är eniga om att han inte var den biologiska pappan till flickan, då paret hade separerat. Man tror med större sannolikhet att det var en försäljare vid namn Charles Stanley Gifford som var far till Norma, men hade lämnat Gladys då hon tillkännagivit sin graviditet.

Det lilla barnet hamnade hos fosterföräldrarna Wayne och Ida Bolender tills dess hon fyllde sju år. Då kom hennes mamma och hämtade hem henne. Men några år senare blev Gladys Pearl Baker psykiskt sjuk, precis som båda hennes föräldrar hade varit, och flickan togs om hand utav mammans närmaste och bästa väninna, Grace, under ett par år. Men sen när hon gifte sig år 1935 hamnade dock Norma Jeane på barnhem. Totalt så har hon vart placerad i tolv olika fosterhem där hon blivit utsatt för övergrepp och försummelse. Men i september 1941 så tog Grace henne tillbaka hem till sig igen. Där lärde Norma Jeane lära känna grannpojken James Dougherty. Pojken som skulle bli Norma Jeanes första make. De gifte sig den 19 juni 1942, då Norma Jeane var 16 år. Äktenskapet varade i fyra år.

Norma Jeane blev upptäckt utav en fotograf vi namn David Conover och i och med det skrev hon sitt första kontrakt med Twentieth Century Fox den 26 augusti 1946. Hon tjänade 125$ i veckan, färgade sitt hår blont och antog namnet Marilyn Monroe, efter sin mormors efternamn. Marilyn var även en skapelse som filmbolaget skapat åt Norma.

Marilyns första roll i en film var i filmen "The Shocking Miss Pilgrim" år 1947 och det var med hjälp av filmen "Niagara" år 1953 som gav henne större och hetare roller som "Herrar föredrar blondiner" och "Hur man får en miljonär".

Marilyn blev Hollywoods älsklingsblondin och alla skrev om henne. Marilyn gifte om sig med basebollspelaren Joe DiMaggio den 14 januari 1954. Dock så blev Marilyns kändisskap och hennes status som sexsymbol ett nedslag på deras förhållande och det resulterade, efter nio månaders äktenskap, i skilsmässa. De skilje sig den 27 oktober 1954.

1959 medverkade Marilyn i filmen "I hetaste laget" och det ledde till att hon vann en Golden Globe för "The best actress in a Comedy" år 1960.

Marilyn gifte sig med sin tredje man, dramatikern Arthur Miller, den 29 juni 1956. Miller var med och skrev en del utav till filmen "De missanpassade" 1961. Filmen var speciellt skriven för Marilyn. Denna filmen var hennes sista fullbordade film. Marilyns förhållande med Arthur Miller tog slut den 20 januari 1961. År 1962 fick hon ytterligare en Golden Globe, men denna gång för "Female World Film Favorite". Marilyn Monroe gjorde totalt 30 filmer och lämnade endast en film ofullbordad, "Something's got to give".

Marilyn Monroe avled tidigt på morgonen den 5 augusti 1962 i sömnen efter en överdos utav barbiturater (ett läkemedel som användes under 1900-talet mot ångest, sömnproblem och epilepsi. Men under 1940-talet insåg man att läkemedlet var beroendeframkallande och skapade fysisk ohälsa hos människor.). Hon avled i sitt hem som låg på 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles stadsdelen Brentwood. Det är fortfarande oklart hur och varför dödsfallet skedde. Det finns olika teorier om hur hon dog, i fall det var ett mord som var knutet till familjen Kennedy, då John F. Kennedy precis avslutat en affär med Marilyn. Teorier påstår även att CIA eller FBI skulle ha "fixat" Marilyns död för att undvika äventyrande utav presidentämbetet. Stjärnans död har skapat många mytbildningar och spekulationer. Man har även en teori att stjärnan tog självmord då hon under sitt utåt sett glamorösa liv, var olycklig och led av dåligt självförtroende. Vid tidpunkten av hennes död var hon mmitt uppe i en av sina depressionsperioder. Enligt obducenten Thomas Noguchi påstår han att dödsfallet med största sannolikhet var självmord. Marilyn Monroe ligger begravd i Westwood Memorial Park i Los Angeles.

Egna åsikter: Jag har alltid tyckt att Marilyn Monroe var en vacker, glamorös Hollywood stjärna. Jag har alltid uppskattat hennes utseende och hennes prestationer inom kändisindustrin. Genom att ha gjort den här artikeln om henne till min blogg har jag lärt mig vissa nya saker, som att hennes barndom var svår och jobbig, hur hennes äktenskap var och hur hon dog. Det har jag aldrig vetat förut.

Jag har sett en del filmer med henne när jag var yngre tillsammans med min pappa. Jag fann henne fascinerande redan då. En vacker, blond skönhet helt enkelt. Och jag drömde om att bli lika vacker som henne när jag blev stor. Jag kommer alltid beundra denna kvinna, trots att hon inte är vid livet längre. Och jag kan inte låta bli att undra hur det skulle sett ut idag om hon inte hade dött den dagen? Hade hon givit världen lite mer glamour? Hade hon kanske deltagit i fler filmer och framträdanden? Hade hon kanske dött av gammal ålder istället för mord/självmord? Vem vet...
    

Kommentarer
Postat av: novembersara

har röstat nu :)

2009-08-10 @ 15:57:43
URL: http://novembersara.blogg.se/
Postat av: karin

sv: hehe, aah det var jätte skoj att spela.. så nu är man fast vid det igen då :o



Låter som en intressant och kul utbildning! förstår att det är nervöst men det ska väll gå bra! Marilyn är bra häftig hon :D

2009-08-10 @ 16:13:26
URL: http://karinhedman.blogg.se/
Postat av: Anna

SVAR* tacck ! :D



det ska jag göra ! :D

2009-08-10 @ 16:24:42
URL: http://annaatraan.blogg.se/
Postat av: Emelie

härligt :D

2009-08-10 @ 16:34:11
URL: http://sandbergemelie.blogg.se/
Postat av: Emelie

jag ska åka till turkiet på onsdag, så det är dit jag ska flyga :)

2009-08-10 @ 16:34:40
URL: http://sandbergemelie.blogg.se/
Postat av: Cajsa

si så där! Nu har jag röstat! ^^

ny header ser jag! :D FIIINT!!

2009-08-10 @ 16:51:20
URL: http://cajsa1.webblogg.se/
Postat av: Isabel / Svar

Ja riktigt irriterande !

2009-08-10 @ 16:51:32
URL: http://isabelcaleros.blogg.se/
Postat av: Malin

Sv. Hejsan, tack så mycket :) Din med :)

2009-08-10 @ 17:03:28
URL: http://malinkatarinaohberg.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Skriv in kommentaren nedan:


Trackback